KARACİĞER YAĞLANMASI NASIL ÖNLENİR?

Karaciğer yağlanmasını önlemek için alkol kullanımı sınırlanmalı, kilo vermek için beslenme tarzında değişiklik yapılmalıdır. Aşırı kalori içermeyen,doymuş ve trans yağların düşük olduğu,besin açısından zengin bir diyet ile beslenilmelidir.

Uzm. Dr. İlksoy İKİBİROĞLU
İç Hastalıkları Anabilim Dalı

Karaciğer Yağlanması
Karaciğer hücrelerinin içerisinde yağ birikmesi sonucunda ortaya çıkan karaciğer yağlanması problemini obezite, insülin idrenci, hareketsizlik ve beslenme bozukluğu gibi faktörler oluşturur. Bu nedenle karaciğer yağlanması belirtisi iyi bilinmelidir. Beliritiler ortaya çıkmaya başladığında doğrudan bir iç hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Kendini yenileyebilen bir organ olan karaciğer erken dönemde tanı konması ile iyileşme süreci başarılı ve kısa olur.
Karaciğer vücudun ikinci büyük organı olup alınan tüm besinlerin kontrolünü yapar. Alınanlar arasında bulunan zararlı maddeleri ayırıp, kana karışmalarını önlediği gibi dışarı atılımını da sağlar. Kişinin genel sağlık durumunu korur. Sağlıklı bir karaciğer kişinin yaşam kalitesini artırır. Karaciğer sağlığına risk teşkil eden rahatsızlıkların başında karaciğer yağlanması gelir.

Başlıca belirtiler şunlardır:

  1. Yorgunluk: Sürekli halsizlik ve yorgunluk önemli belirtidir. Yağ ile dolan hücreler normal çalışamaz ve karaciğer fonksiyonlarını bozar.
  2. Mide Bulantısı: Karciğerin kandaki zararlı maddeleri gerektiği gibi temizleyememesi yağlanmaya bağlı olarak gelişen toksik maddelerin artışı bulantıya neden olur.
  3. İştah Sorunu ve Kilo Kaybı: Karaciğer safra salgısı ile yağ moleküllerini parçalar ve sindirime yardımcı olur.Yağlanmada ise sindirim faaliyetine gerektiği gibi salgılama
    olamayacağından tüm sindirimi bozar ve iştahsızlık ile kilo kaybına neden olur.
  4. Karın Ağrısı: Yağlanma ile hacmi artan karaciğer içinde bulundugu zarı gerer bu da karın sağ üst boşluğunda, üst kısmında ağrı oluşturur.
  5. Zihin Karışıklığı ve Dalgınlık: Yağlanma iyice artınca ise karaciğer enfeksiyonu ve siroz oluşur. Bu da sarılık, zihin karışıklığı ve dalgınlığa neden olur.

Tüm bu ana 5 nedenin yanında ağız ve beden kokusu, şişkinlik, hemoroid, vücut ısısında artış, göz ve avuç içinde kızarıklık, ciltte kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler de akla karaciğer yağlanmasını getirmelidir. Karaciğer yağlanması ile ciltte sivilce arasında bağlantı tartışmalıdır, net değildir. Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir sorusu ancak bir iç hastalıkları uzmanının yapacağı tetkik ve muayene ardından sebebe yönelik tedavi ile mümkündür. Tedavi şekli ve süreçleri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.