Kadınlarda ergenlik döneminin başlaması ile büyük bölümünde hiç bir hastalık söz konusu olmamasına karşın akıntı oluşur.
Vajinanın ıslaklığı kadının sağlığı açısından gereklidir. Böylelikle cinsel ilişki sırasında vajen kayganlığı sağlanır, yürüme ya da egzersiz esnasında sürtünmeye karşı dudak kısımları tahriş olmaz, vajinada bulunan mikroplar dışarı atılır.
Aslında tüm vajinal akıntı yakınmalarının altında bir problem yoktur, bu nedenle akıntı fizyolojik (normal) mi, yoksa patolojik ( hastalığa bağlı) mi ayırt edilmelidir.
Fizyolojik Akıntılar:
Vücudumuzun dışa açılan bölümlerinde, bu bölgeyi kaplayan mukoza dokusunun kurumaması ve işlev görebilmesi için mutlaka salgı ile beslenmesi ( ağızdatükrük, burunda burun salgısı, gözde göz yaşı gibi) gereklidir. Fizyolojik akıntı diye tariflediğimiz vajinal salgının özelliği akıntının uzun zamandan beri var olması, hemen her gün bulunması, kokusuz olması ( ancak gün içinde beklendiğinde terle karışıp koku yapabilir), renginin şeffaf-beyaz veya açık sarı renkli olması, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, kanama ve diğer belirtilerden hiç birinin bulunmamasıdır.
Fizyolojik akıntı, rahim ağzı salgılarıyla birlikte kendini sürekli olarak yenileyen vajina dokusundaki artıkların atılmasından ibarettir. Bu açıdan bakıldığında fizyolojik akıntının aslında önemli bir işlevi olduğu söylenebilir. Bu akıntının miktarı rahim ağzında bulunan salgı hücrelerinin sayısı, rahim içi araç kullanımı, kadındaki östrojen ( kadınlık hormonu) miktarı ile doğru orantılıdır.
Bazen fizyolojik akıntı ped kullanımı gerektirecek kadar fazla olabilir. Kadınlar kendi aralarındaki söyleşilerde akıntı düzeyine göre yorum yapmaktadır ancak yukardaki kriterlerdeki vajinal akıntıya bağlı, yıllık rahim ağzı smear kontrolunu yaptıran kişilerde ciddi rahatsızlık beklenmez.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Fizyolojik Olmayan Akıntılar
Yeni ortaya çıkmış, koyu sarı, yeşil, kahverengi renkli, kanlı, köpüklenen, kötü kokulu, beyaz, peynir kesiği şeklinde beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, ilişki sırasında yanma ve ağrı, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyreden bir akıntı çoğu durumda bir genital sistem sorununa işaret eder ve mutlaka doktor değerlendirmesi gerektirir. Çoğu durumda neden bir genital enfeksiyondur.
Akıntının kaynağı olan genital enfeksiyon çoğu durumda vajinaya sınırlı iken (vajinit), bazı durumlarda rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) veya genital sistemin daha üst bölgelerini tutan bir pelvik enfeksiyon söz konusu olabilir.
Normal / anormal akıntı farkı nasıl anlaşılır?
Doğal (fizyolojik) akıntılar berrak ve sıvı yumurta akını andırır yapıda, kokusuzdur. Kaşıntı şikayeti yaratmaz ve cinsel ilişkide ağrı, yanma hissi oluşturmaz. Fizyolojik akıntılar aktif hormon üretiminin devam ettiği üreme çağında görülür. Örnek olarak;
- Adet kanaması öncesi
- Cinsel uyarı sonucu
- Gebelikte rahim ağzındaki bezlerin salgıları gebeliği ve bebeği korumak için tüm hamilelik boyunca görülen akıntıları verebiliriz.
Eğer akıntı normale göre artmış ise, görüntüsünde, yapısında, kokusunda değişiklik olmuş ise mikrobik vajiniti anlayabilmek için vajinal muayene ve kültür yapılmalıdır. Koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyreden bir akıntı çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.