Tıbbi adı “melena” olan siyah renkli dışkı daha çok sindirim sisteminin üst bölgelerinde olan bir kanamanın belirtisidir. Bu bölge yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmıdır.
Siyah renk, hemoglobindeki demirin ileum (ince bağırsağın alt yarısı) ve kolondan geçmesi sırasında oksitlenmesinden kaynaklanır.
Kanama kalın bağırsağın sonlarında olduğu zaman rengi koyulaşacak kadar uzun süre bağırsakta kalmaz ve kırmızı renkte görülür.
Siyah renkli dışkının sebepleri nelerdir ?
Yemek borusu varisleri: Genellikle siroza bağlı olarak yemek borusundaki toplar damarlar genişleyebilir. Genişleyen bu damarlardan zaman zaman ciddi kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar dışkıda olduğu gibi kusma ile de dışarı atılabilir.
Mide ülserleri: Mide iç yüzündeki yaralar da zaman zaman kanama yapabilir. Mide ülserlerinin sebebi “helikobakter pilori” adı verilen bir bakteridir. Uygun antibiyotik tedavisi ile kısa zamanda iyileşen mide ülserleri tedavi edilmedikleri zaman şiddetli kanamalara yol açabilir.
Gastrit: Mide iç yüzünü örten hücrelerin iltihaplanması “gastrit” adını alır. Sigara, içki, bakteriyel enfeksiyonlar ve aşırı baharatlı yiyecekler gastrite sebep olabilir. İltihaplı bu alanlardan bazen kanama da olabilir.
Basınç kanamaları: Şiddetli öksürük, kusma veya epilepsi nöbetlerindeki kasılmalar yemek borusu ile mide arasındaki birleşim yerinde yırtılmaya ve buna bağlı olarak kanamaya yol açabilir. Bu durumda siyah renkli dışkı görülebilirse de bu nadir bir durumdur.
İlaçlar: Non steroid antienflamatuar ilaçlar olarak bilinen çoğu ağrı kesicinin uzun süre kullanımı mide yaralarına yol açabilir. Bu yaralar bazen kanama yaparak siyah renkli dışkılamaya yol açabilir.
Kalın bağırsak kanseri: Kalın bağırsağın özellikle başlangıç bölümünde bulunabilecek kanserlerin kanama yapması sonucu siyeh renkli dışkılama olabilir.
Yeni doğanların anne kanını yutması: Yeni doğan bebekler doğum sırasında annede olan kanamayı yutarsa ilk birkaç gün siyah renkli dışkı yapabilir. Ancak bu durum birkaç günde iyileşir.