Bel, boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrıları arasında omuz bölgesi yer alıyor. Sıkışma, fibromiyalji, kireçlenme, sinir yaralanmaları, enfeksiyonlar, boyun fıtığı, metabolik ve iç organ hastalıkları gibi çeşitli nedenleri bulunan omuz ağrısında doğru tanı ve tedavi önem taşır.
Omuz ağrıları sıklıkla omuz eklemi ve çevre yumuşak dokulardan kaynaklanır. Çünkü omuz eklemi çok hareketlidir ve travma ve zorlanmalara maruz kalır. Bu durum bölgeye alınan darbeler, ters hareketler veya omuza aşırı yük bindiren egzersizler neticesinde oluşur.
Boyun bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmasının ağrısı omuza vurabilir. Omuz ağrısının daha ciddi nedenleri arasında ise; omurilik, kalp, akciğer ve mide bölgesinde bulunan bazı organlarda yaşanan sorunlar bulunmaktadır.
Köprücük Kemiği Kırığı: Köprücük kemiğine alınan darbe veya üzerine düşme kemiğin kırılmasına neden olabilir.
Bursit: Eklemler üzerinde bulunan ve yastıklama görevi gören “bursa” keseciğinin yaralanma sonrası şişmesi ve sertleşmesi omuz ağrısına yol açabilir.
Kalp Krizi: Kalp krizinin yarattığı ağrı omuz ve boyun bölgesine vurabilir.
Kürek Kemiği Kırığı: Kürek kemiği kırığı, omuzda şiddetli ağrılara neden olabilir. Kürek kemiğinin kırılması için güçlü bir darbe alması gerekir.
Tendonların Zorlanması: “Yönlendirici manşet” (rotator cuff) olarak adlandırılan, omuzu destekleyen tendonlar, ağır kaldırma, egzersizler, özellikle bir şey atmayı içeren sporlar nedeniyle incinebilir. Bunun sonucu olarak omuz hareket ettirildiğinde ağrılar oluşabilir.
Omuzun Ayrılması: Köprücü kemiği (klavikula) ile kürek kemiği (skapula) arasında bulunan bağ darbe sonucu gerilebilir veya yırtılabilir.
Omurga İncinmesi: Araba kazasında kafa ve omurganın şiddetle sarsılmasından ileri gelen travmalar omuzlarda ağrıya yol açabilir. Bu ağrılar genellikle omuz ve boyun bölgesinde kas spazmları ile birlikte görülür.
Tendinit: Kas ve kemikleri birbirine bağlayan tendonların zorlanması ağrıya neden olabilir. Tendinit olarak adlandırılan bu rahatsızlığın bir diğer belirtisi tendonların şişmesi ve hareket kabiliyetini azaltmasıdır.
İltihaplanmalar: Diyafram altında oluşan iltihaplanmalar omuz ağrısına yol açabilir.
Safra Kesesi Hastalıkları: Safra kesesini etkileyen hastalıklar sağ omuzda ağrıya neden olabilir.
Omuz Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Neden omuz ağrısı çektiğinizi bilmiyorsanız ve tedavi yöntemleri hakkında bilginiz yoksa bir doktora görünmelisiniz. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hekiminiz ayırıcı tanıyı yapıp en uygun tedaviyi almanızı sağlayacaktır ve gereklilik halinde diğer branş hekimlerine sizi yönlendirecektir.
Aşağıdaki belirtiler uzman muayenesine ihtiyaç duyduğunuz işareti olabilir.
- Bir eşyayı kaldırırken zorlanıyorsanız
- Eklemde deformasyona neden olabilecek yaralanmalar sonrası
- Dinlenir haldeyken veya geceleri omuz ağrısı çekiyorsanız
- Kolu kaldırırken zorlanıyorsanız
- Eklemde veya kolda şişlik ve yaralanma varsa
- Omuz ağrısı, ateşle birlikte görülüyorsa
- Diğer olağan dışı belirtiler yaşıyorsanız