Kasıklar vücutta mide ile baldırlar arasında, karnın bitip bacakların başladığı yerlerdir. Kasık bölgesinde birlikte çalışan 5 kas, bacakların hareket etmesini sağlar. Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelir. Bu bölgedeki kasların gerilmesi ya da zorlanması kasık ağrılarının başlıca nedenini oluşturur.
Ancak kasları zorlayan bir aktivite söz konusu olmamasına rağmen, yani herhangi bir yaralanma olmadan ortaya çıkan kasık ağrıları altta yatan başka bir sorunu haber veriyor olabilir. Bu nedenle aniden başlayan ya da uzun süren kasık ağrılarını görmezden gelmemek gerekir.
Kasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Örneğin kadınlarda adet dönemindeki yumurtlama kasık ağrısına yol açabilir ve doğal olarak erkekler için böyle bir ağrı nedeni söz konusu olamaz.
Kadınlarda Kasık Ağrısı
Üreme çağındaki kadınlarda, genç ya da menopoza girmiş kadınlara göre, kasık ağrılarına daha sık rastlanır. Üreme sisteminde yer alan yumurtalıklar, tüpler veya rahim gibi organlarda oluşan sorunlar ya da hastalıklar kasık ağrılarına yol açabilir.
Kadınlarda adet döneminin yanı sıra hamilelik dönemi de kasık ağrısı şikayetinin sıkça ortaya çıktığı dönemlerden biridir. Kasık ağrısı hamilelikte zaman zaman görülebilir ancak bu durumu normal kabul ederek doktora danışmamak doğru bir yaklaşım olmaz. Hamilelikte her türlü ağrı için mutlaka doktora danışılmalıdır.
Kasık ağrılarının nedeni yumurtalık kisti benzeri üreme organları ile ilgili sorunlardan kaynaklı olduğunda, bu durum çocuk sahibi olunamaması ile ilişkili bir durumu da açığa çıkarabilir. Elbette her kasık ağrısı ile birlikte çocuk sahibi olunamayacağı korkusu duyulmamalıdır. Öte yandan ağrılar da ihmal edilmemeli ve nedeni araştırılmalıdır.
Kadınlarda görülen kasık ağrılarından sadece üreme organları sorumlu değildir. Kas, iskelet sorunları, psikolojik nedenler ya da bağırsaklarla ilgili bazı problemler de kasık ağrısı yapabilir.
Kadınlarda kasık ağrısı nedenleri:
- Ağrılı adet görme veya adet dönemleri arasında yumurtlama nedeniyle kasıklarda ağrı oluşması
- Apandisit
- Bağırsak iltihabı
- Bel fıtığı
- Böbrek taşları, idrar yollarında taş ya da kum
- Dış gebelik
- Düşük
- Endometrit: Rahim iç tabakasının iltihabıdır.
- Endometriyal polipler: Rahmin iç yüzeyinde oluşan poliplerdir.
- Endometriozis: Halk arasında ‘çikolata kisti’ olarak da bilinir.
- Fıtık
- Gebelik
- Karın içi apseler
- Karın içi lenf bezi iltihaplanmaları
- Huzursuz (İrritabl) bağırsak sendromu
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Mesane iltihaplanmaları
- İltihabi kolitler
- İskelet merkezine ait hastalıklar
- Kalın bağırsak tümörleri (tekrarlayan ağrılara yol açabilir)
- Miyomlar
- Pelvik taban desteğinin kaybolması
- PİD (Pelvik İnflamatuar Hastalık): Kasık bölgesinin iltihapları ve enfeksiyonlarının toplu adıdır.
- Psikolojik sorunlar (depresyon, stres, vb.)
- Rahim ağzında daralma (ameliyat sonrası)
- Rahmin dönük olması
- Sistit
- Spiral gibi rahim içi araçların kullanımı
- Tüplerin iltihaplanması
- Yumurtalıkların burkulması
- Yumurtalık kistleri
- Yumurtalık kistinde yırtılma, kanama, aşırı büyüme
Kasık ağrıları 6 aydan uzun bir süredir devam ediyorsa kronik ağrı söz konusudur. Ağrıların aniden mi başladığı yoksa uzun süredir mi devam ettiği, teşhis açısından önemlidir. Tekrarlayan, şiddeti artan, ateş veya kanama gibi başka belirtilerin de eşlik ettiği kasık ağrıları için mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir.
Aniden başlayan kasık ağrılarında erken teşhisin çok önemli olduğu çeşitli sorunlar söz konusu olabilir. Ağrı kesicilerle veya dinlenme gibi evde alınacak tedbirlerle ağrı geçiştirilmemeli ve en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
Kasık ağrılarının nedenleri araştırılırken kan testleri, idrar testi, ultrason ve jinekolojik muayene ile, özellikle üreme organlarındaki sorunlara teşhis koyulabilir.
Erkeklerde Kasık Ağrısı:
Kas, tendon ve bağ zorlanmaları özellikle futbol, koşu, yüzme benzeri sporlarla ilgili olan kişilerde sık görülür. Herhangi bir spor sakatlanmasının hemen ardından kasıkta ağrı başlayabileceği gibi, sakatlanma sonrası haftalar hatta aylar içerisinde de ağrı ortaya çıkabilir. Zorlanan bölgenin aynı tempoda kullanılmaya devam edilmesi ağrıyı kötüleştirebilir.
Daha nadir olarak kemiklerle ilgili sakatlılar, kırıklar, fıtık ve hatta böbrek taşları da erkeklerde kasık ağrısına yol açan nedenler arasındadır. Testis ve kasık ağrısı farklı ağrılar olmasına karşın, kimi zaman testislerle ilgili bir problem de ağrının kasıklara kadar yayılmasına yol açabilir.
Bazı sağlık durumları doğrudan, bazıları ise dolaylı olarak kasık ağrısına neden olabilmektedir.
Erkeklerde kasık ağrısı nedenlerini:
- Avasküler Nekroz: Üst bacak kemiğinde dolaşım bozukluğu sonucu kemik dokuları ölmeye başlar. Hastalık kasıklarda ağrı ile kendini belli etmeye başlar.
- Avülsiyon kırığı: Kemikten bağ ya da tendon kopması sonucu kemikte bağlantı yerinde kırık oluşur.
- Böbrek taşları
- Bursit: Eklem iltihaplanmasıdır.
- Epididimit: Testisle ilgili iltihaplanmadır.
- Hidrosel (Su fıtığı): Testis torbasının şişmesidir.
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Kabakulak hastalığı
- Kasık fıtığı
- Kas zorlanması: Spor, egzersiz, fiziksel aktivite benzeri sonucu bir kas zorlanması, çekilmesi ile kasık ağrısı ortaya çıkmışsa bir ağrı kesici almak ve etkilenen bölgeye günde 2-4 kez buz kompresi yapmak ağrıyı hafifletebilir.
- Kireçlenme
- Lenf nodu şişlikleri
- Orşit: Testis iltihabıdır. Genellikle kabakulak hastalığının ardından ortaya çıkar.
- Piriformis sendromu: Kalçada yer alan piriformis kasının siyatik sinire baskı yapmasıdır.
- Prostatit: Prostat iltihabıdır.
- Siyatik
- Stres kırıkları
- Sinir sıkışması
- Tendon iltihabı
- Testislerle ilgili varikosel (testis kanalı varisleri), spermatosel ya da testis kanseri gibi çeşitli diğer rahatsızlıklar
Kasık ağrılarına bel, karın ve göğüs ağrıları eşlik ediyorsa, testis ağrısı ile birlikte bulantı, ateş ve idrarda kan gibi başka belirtiler de varsa acil olarak, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Kasık ağrısı şiddetliyse, dinlenme benzeri çeşitli kendi kendine tedavi yöntemleri ile geçmiyorsa, testis ağrısı birkaç gündür devam ediyorsa, testis çevresinde şişkinlik varsa ve idrarda kan görülmüşse bir doktora muayene olunması gerekmektedir.