Kalp atımlarının normalden daha hızlı veya rahatsızlık verici bir şekilde hissediliyor olmasına çarpıntı deriz. Kalp hızının üst sınır olan 100’ün üstü değerlere çıkması olarak tanımlanan kalp çarpıntısı durumunda (taşikardi) en kısa zamanda uzman bir doktora danışmak gerekir.
Kalp çarpıntısı, heyecan, stres, anemi, hipertiroidi , hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğu (aritmi) belirtisi de olabilir. Kalp çarpıntısının hangi durumda tehlikeli olduğu ise kardiyologlar tarafından belirlenmelidir.
Çarpıntı, sıklıkla hiçbir ciddi kalp hastalığı olmadan gelişir fakat bazen yaşamı tehdit edici bir durumu da gösterebilir. Bazen çarpıntılar krizler halinde gelir. Çarpıntı şikayeti kendiliğinden geçebildiği gibi, çok uzun sürebilir ve tedavi gerektirebilir. Çarpıntı bazen göğüste “uçuşma” veya “gümleme” hissi verebilir.
Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Kalp hızının 100’ün üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısının nedenlerinin doğru tespiti için EKG, ritm holter, ekokardiyografi testi gibi kardiyolojik testlerin yanında tiroid testlerinin yapılması ve kan testleriyle kansızlık olup olmadığının araştırılması gerekir. Bu testlerle kalp çarpıntısının heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketimi kaynaklı fizyolojik (sinus taşikardi) ya da kalp ritim bozukluğu (aritmik taşikardi) olup olmadığı anlaşılabilir.
Çarpıntıyı ev ortamında değerlendirmenin en basit yolu nabız hızına, sayısına bakmaktır. Bunu yapmak içinde el bileğinin iç kısmında, baş parmak hizasında nabız hissedilebilir. Çarpıntı hisseden kişi veya yakını o sırada nabzı sayabilir, düzenli olup olmadığına dikkat edebilirse, tanı koymaya çok yardımcı olur.
Bazen, çarpıntıya eşlik eden fenalık hissi, baygınlık olabilir. Bazen de, altta yatan ciddi bir kalp ritim bozukluğu varsa hastanın genel durumu bozulabilir. Çarpıntı şikayeti olan kişinin mutlaka bir tıbbi merkeze başvurup detaylı inceleme yaptırması ve kalp ritmini görüntülemek için elektrokardiyografi denilen tetkiki yaptırması önerilmektedir.