Çoğu zaman yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk ve kayıtsızlık olarak da tarif edilen ‘halsizlik’ fiziksel veya zihinsel; ya da her ikisinin birden görüldüğü bir yorgunluk ve zayıflık halini tanımlar.
Fiziksel ve zihinsel halsizlik birbirinden ayrı durumlardır ancak genellikle ikisi bir arada ortaya çıkar: Eğer bir kişi uzun süren fiziksel bir bitkinlik içerisindeyse, zamanla zihinsel olarak da halsiz hissedecektir. Fiziksel halsizlik söz konusu olduğunda normalde fonksiyonlarınızı yerine getirmenizi sağlayan fiziksel kapasiteniz yetmez olur. Zihinsel halsizlikte ise daha çok uykulu olmaktan ve dikkatinizi toplamakta güçlük çekmekten şikayetçisinizdir.
Çoğu zaman göz ardı edilen aşırı yorgunluk hali kalp yetersizliği, anemi, tiroid bezinin az ya da çok çalıştığı hastalıklar, pek çok sistemi ilgilendiren kronik hastalıklar, tümör ve hatta kanser gibi birçok hastalığın tanısını geciktirebilir. Menopoz döneminde kadınların yaşadığı hormonal dengesizlikler uyku düzenini bozarak halsizliğe neden olabilmektedir.
Stres ve endişe genel olarak yorgunluğa neden olduğu bilinen iki duygudur. Stres yoğun olduğunda çoğu zaman çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygulara kapılmaktan kendimizi alamayız ve umutsuzluk hissi tüm enerjiyi çeken, yorucu bir histir. Herhangi bir durum üzerinde hiç kontrolünüz olmadığını ve elinizden bir şey gelmediğini hissettiğinizde iç sıkıntısının yanı sıra yorgunluk da baş gösterir.
Depresyon farklı nedenlerden dolayı halsizliğe yol açabilir. Depresyonun kendisi, depresyon ilaçları ya da depresyon kaynaklı uykusuzluk nedeniyle kişinin kendisini halsiz de hissetmesi mümkündür.
Bazı ilaçlar yorgunluk, halsizlik şikayetini tetikleyebilir. Hipertansiyon veya kalp yetmezliği tedavisinde verilen idrar sökücü ilaçlar, halsizlik ve yorgunluk şikayetinizin artmasına neden olabilirler ya da uzun dönem kullanılan alerji ilaçları da sebebi bulunamayan yorgunluğunuzun nedeni olabilir.
Halsizlik yakınması için ilk olarak bir iç hastalıkları uzmanına görünebilirsiniz. Doktorun sorularına vereceğiniz cevapların ışığında, halsizliğinizin ana kaynağının tespiti için bazı testler yaptırmanız gerekebilir.