Düşük ayak, ayağı bilekten yukarıya doğru kaldırmanın zorlaşması veya tamamen kaybolmasıdır. Düşük ayak problemi olan kişi, yürürken ayak parmaklarını yerden kaldıramadığı için parmaklarını yerde sürüyerek yürüyebilir. Düşük ayak problemi hastanın yürümesini yavaşlatır, bozar ya da engeller ve düşme sebebi olabilir. Ayağın kaldırılması gereken durumlarda merdiven çıkma, yokuş çıkma ve yumuşak yüzeylerde yürüme gibi aktiviteler zorlanarak yapılır. Bütün bu engeller, kişinin hareket açıklığını, günlük yaşamanı ve yaşam kalitesini bozar.
Ayak düşüklüğü neden olur?
Ayak düşüklüğü, paroneal sinir zedelenmesine veya paroneal sinire giden iletinin kesilmesine bağlı olarak meydana gelir. Paroneal sinir, dizin dış yan alt kısmından bacağın dış yanı boyunca ayak bileğine kadar giden sinirdir ve yürüme yeteneğinde ayağın uygun zamanda doğru yönde kaldırılmasından sorumlu olan kasların kontrolünü sağlar. Bu kontrol görevinin yeterli şekilde sağlanamadığı durumlarda, genellikle parmaklar yerde sürüklenir ve ayak bileği dışa doğru, içe doğru hareket ettirilemez ve ayak yerden kaldırılamaz. Bu durum düşük ayak olarak tanımlanır.
Düşük ayak problemi beyin kanaması, inme, beyin tümörleri, damar tıkanıklıkları, multiple skleroz (MS),beyin ve omurilik bölgesinin hastalıkları, serebral palsi (CP) (çocuklarda doğum öncesi, doğum sonrası ve daha sonra gelişen beyin hasarı ve buna bağlı oluşan hareket bozuklukları ile karakterize hastalık), kazalara, düşmelere, tümörlere bağlı omurga yaralanmaları, bel fıtığı, bel bölgesi yer kaplayan lezyonlar, operasyonlar ve epidural enjeksiyonlar, yanlış yapılan iğneler, sinire bağlı kurşun yaralanmaları, tamamen veya kısmen sinir kesilmesi, nöropati, diyabet, ailevi geçişli hastalıklar, ilaçlar veya diğer faktörler ile meydana çıkan zehirlenmeler, kompartman sendromu, Guillian Barre sendromu ve kauda ekina sendromu gibi faktörler ayak düşüklüğüne sebep olabilir.