Erişkinlerde görülen göğüs ağrısında ilk akla gelen kalbe bağlı nedenlerdir. Ancak çocuklardaki göğüs ağrısı genellikle kalp dışı nedenlere bağlıdır. Çocuklarda göğüs ağrıları, baş ve karın ağrılarından sonra en sık ağrı tipidir.
Çocuklardaki göğüs ağrıları, genelde herhangi bir nedene bağlı olmadan da rastlanırken, kronik olarak devam eden ağrılar olarak görülebilir ve doktora baş vurma süreci uzar ise nedeninin bulunması zorlaşabilir.
Çocuklarda göğüs ağrılarının nedenleri, göğüs duvarını tamamlayan deri, kas ve iskelet sistemleri, solunum yolları, kardiyovasküler ve gastrointestinal sistemlere bağlı farklı nedenlerden ve psikojenik sebeplerden dolayıda göğüs ağrıları meydana gelebilir. Göğüs ağrıları genelde kardiyovasküler sisteme bağlı ve ya buna bağlı olmayan, tıpta kutanöz ve visseral ağrılar olarak iki ayrı gurupta incelenir.
Deriye bağlı (kutanöz) ağrılar, derinin ağrı liflerinden zengin olmasından dolayı belli bir bölgede hissedilen keskin ve yanıcı his oluşturan ağrılardır. Organlara bağlı olan (visseral) ağrılar, organların ağrısal uyarımının deriye oranla daha az hissedilmesi nedeni ile ağrının bölgesi tam olarak belli olmayan, baskı hissi veren künt ağrılardır. Miyokarda (kalp kasına) bağlı ağrılar, egzersiz sırasında ve ya soğuklarda üşütme ile ortaya çıkan ve dinlenme ile geçen ağrılardır. Belli bir hareket ile hissedilen ağrılar, kas iskelet sistemine bağlı olabilir. Vücut ile ilgili, bedensel hissedilen ağrılar psikojenik (ruhsal durumlara bağlı) ağrılar olarak ortaya çıkabilir.
Çocukta tekrarlayan göğüs ağrısına kalp ile ilgili nedenleri; Kalp büyümesi, Kalp dış zarı iltihabı, Mitral valv prolapsusu (kalp kapak gevşekliği), doğumsal kalp hastalıkları olabilir.
Çocukta tekrarlayan göğüs ağrısın kalp dışı nedenleri ise:
- Göğüs duvarına bağlı nedenler
- Kotakondrit denilen genellikle 2-5. kaburgaların eklemlerinde şişlik olmaksızın ağrı ile kendini gösteren bir rahatsızlık
- Tietze Sendromu denilen genellikle 2-3. kaburgaların eklemlerde şişlik ile birlikte ağrılı iltihaplar
- Ergen kız ve erkeklerde göğüs büyürken ağrı yapabilir ve dokunulduğunda hassasiyet söz konusudur
- Göğüs duvarı şekil bozuklukları; göğüs duvarında çukurluk, çıkıntı, bel kemiğinde eğiklik de göğüs ağrısı yapabilir
- Zarasız ergen göğüs ağrısı da çocukta tekrarlayan göğüs ağrısının bir başka nedenidir.
Dikkat edilmesi gereken durumlar:
8-16 yaş arası çocuk ve gençlerde 1-2 dakika süren delici, batıcı, ani gelen, bazen ağlatacak kadar şiddetli ise ve nefes almakla artan ağrı tarifi varsa dikkatli olunmalı ve hızla bir doktora başvurulması önerilir.