Bebekte emme bozukluğunun anneden ya da bebekten kaynaklanabilecek birden fazla sebebi olabilir. Emme bozukluğuna neden olabilecek en sık rastlanan nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Emzirme pozisyonu, anne meme ucunun çöküklüğü: Anne, bebeğini emzirmeye hazırlanırken, bebeğin yüzü anneyi görecek şekilde,gövdesi anne gövdesine paralel konumda olmalıdır. Meme başının çıkmadığı durumlarda meme 1-2 dakika emzirme öncesi sağılabilir. Meme başı çıkarıcılar kullanılabilir, silikon uç ile emzirme denenebilir.
Memeyi Reddetme: Bazen bebekler emmeyi reddedebilir. Memeyi reddetmenin sebepleri arasında; annenin yeme alışkanlıkları (baharatlı, gaz yapıcı yiyecekler vb. olması),annenin kullandığı ilaçlar, diş çıkartma veya kulak ağrısı, burun tıkanıklığı, ağız içi mantar enfeksiyonları, gaz sancısı, uzun süreli emzik ya da biberon vermeye bağlı memeye karşı direnç, memeye doğru yerleştirilmemeye bağlı rahatsızlık, annenin hijyen eksikliği nedeni ile koltuk altı kokusunun anne kokusunu bastırması v.b.) sayılabilir. Bu durumda annelerin sakin olması gerekir. Durumun altında yatan sebep araştırılarak konuya yönelik çözüm yolları geliştirilmelidir. Baharatlı gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmalı, enfeksiyon veya ağrı için doktorun uygun gördüğü tedaviler uygulanmalıdır. Emzirme tekniği gözden geçirilmeli varsa hatalar düzeltilmelidir. Biberon kullanılmamalıdır. Günlük duş alınması; süt üretimini arttıracağı gibi bebeğin anne kokusunu alarak emme isteği güçlendirecektir.
İlk 1 aydaki bebeklerde emmede azalma, emzirmek için uykudan uyandırılamama gibi bir durum söz konusu ise buna neden olabilecek ciddi bir hastalık olabileceği için mutlaka bir Çocuk Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmeleri gerekir.