Çocukta bulantı ve kusmanın sebepleri çok çeşitlidir. İdrar yolu, üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihaplanması, menenjit gibi enfeksiyonlar kusmaya neden olabilir. Enfeksiyona bağlı olan kusmalarda çocuğun muayene edilerek gerekli tedavi verilmelidir.
Besin zehirlenmeleri de önemli bir bulantı-kusma nedenidir. Genelde bozuk yiyecekten 6-8 saat sonra başlar, 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Sıvı tüketilemediği durumlarda mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Kafa travması, beyin zarı iltihabı ve beyin kanamaları da kusmaya neden olabilir. Travma öyküsü, genel durum düşkünlüğü, uyukuya meyil durumuna hekime müracaat edilmelidir.
Mide bağırsak hastalıkları kusma ve ardından ishale neden olabilir. Sıvı kaybı açısından dikkatli olunmalıdır.
Apandisit diğer bir kusma nedenidir. Kusmaya karın ağrısı eşlik eder.
Bazı psikolojik ya da sosyal sorunları olan çocuklarda bulantı kusma görülebilir. Örneğin okulla ilgili sorunu olan veya okula gitmek istemeyen çocuklarda bulantı, kusma görülebilir.
Bulantı kusma bir hastalık değil, belirtidir. Neden olan hastalık tespit edilip tedavi edilmelidir. Nedeni bilinmeyen kusmalarda kusma ilaçlarını ailenin kendi kendine kullanması yanlıştır.