Çene ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir ve çene ekleminden kaynaklı ağrılar farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bu ağrılar, sabah uyandığında baş ağrısı, ağız açmada zorluk, sakız ya da sert şeyler çiğnerken çene eklemine batan ağrı, kulak ağrısı şeklinde karşımıza çıkabilir. Özellikle diş sıkma veya gıcırdatma geçmişi olanlarda ve çiğnemesi zor yiyeceklerle beslenenlerde çene ağrısı daha sık görülür.
KBB hekimi, deneyimli bir çene cerrahı ya da plastik cerrahi hekimi tarafından durumun değerlendirilmesi ve tedavisinin planlanması gereklidir.
Çene Eklemi Nasıl Bozulur?
Alışkanlık olarak çenenin aşırı sıkılması, gıcırdatma, aşırı sakız çiğneme, dişlerle sert kabuklu çerezlerin kırılması eklem içerisindeki kıkırdağı zedeleyebilir. Birçok insan uyurken dişlerini sıkar, gıcırdatır ve çok defa bunu fark etmeyebilir. Yemeğin hep aynı çene tarafında çiğnenmesi, iki eklem arasındaki dengeyi bozmakta ve bir taraf eklem üzerine aşırı basınç yaparak eklemi yıpratmaktadır. Bu durum en sıklıkla bir tarafta diş problemi veya eksikliği olanlarda görülür.
Birbiri ile tam oturmayan dişler, çene yapı bozuklukları, alt çenenin ilerde oluşu, ön dişlerde kapanma sorunu olanlarda “uygunsuz ısırık” oluşur ve çene eklemi zorlanır, eklemde belli bir noktada hasar oluşur. Bu hasar sinir ucuna kadar ulaşırsa ağrı başlayabilir. Ayrıca düşme, kaza, çarpma sonucu da eklem zarar görebilir. Bu gibi durumlarda diş hekimine başvurulmalıdır.