Mentoplasti
Mentoplasti çenenin estetik ameliyatı olup, çenenin yüz ile uyumlu hale getirilmesi amacı ile yeniden yapılandırılmasıdır. Bu işlem çenenin görünüşünü ve yüzün genel orantılarını iyileştirir. Yüzdeki tüm yapılar kendi içerisinde uyumlu ve dengeli olmalıdır. Bu yapıların birbirleriyle ilişkilerinin, açılarının, mesafelerinin her insanda farklı olmasının yanında, her insan için ” ideal değerler ” hesaplanabilir.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır. 2-3 mm’den daha fazla geriye sapmalar, zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir. Kadınlarda, ideal çene pozisyonu bu ideal yerin biraz daha gerisinde olabilir ki, bu da daha istenen bir estetik görünüm yaratır. Erkeklerde ise erkeksi bir görünüş veren kuvvetli bir çene çizgisi tercih edilir.
Mentoplasti Hangi Durumlarda Yapılır?
Mentoplasti zayıf bir çeneyi düzeltmek, küçük veya çekilmiş olan bir çeneyi büyütmek için hastaya implant yerleştirerek veya hastanın kendi çenesinin bir parçasını hareketlendirip ilerletilmesiyle yapılabilir. Çok küçük çenesi olan hastalarda çeneye ekleme yapmak için vücudun kendi dokusu kullanılabilir, bunun için genellikle kalçadan olmak üzere kendi kemiği kullanılabilir. Mentoplasti, çıkıntı yapan, genel dış görünümü bozan fazla belirgin bir çeneyi küçültmek için kemiğin bir parçasını çıkararak da yapılabilir.
Mentoplasti Öncesi Hazırlık Süreci
Cerrahınız, mentoplasti ameliyatının sonuçları hakkında gerçekçi beklentileri oluşturmak üzere size yüz analizinizi yapacak, önerilerde bulunacaktır. Ameliyat kararı verildiğinde kapsamlı tıbbi öykünüzü alacak, önceki ameliyatlarınız hakkında sorular soracaktır. Ameliyat öncesi daha iyi bir görünüm sağlamak için yapılacak çene büyütme veya küçültme miktarını belirlemek, yükseklik ve pozisyonunda değişiklik yapmak için röntgen tahlilleri istenebilir. Kanamayı etkileyen herhangi bir ilaç kullanılıp kullanılmadığı hakkında cerrah bilgilendirilmelidir. Ameliyattan önceki haftalarda aspirin, aspirin içeren ilaçlar, ibuprofen veya diğer steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, ginko biloba ekstreleri, E vitamini preperatlarından kaçınılmalı, günlük düzenli kullanılan ilaçlara cerrah onayı ile devam edilmelidir. Aksi belirtilmemişse ameliyattan önceki akşam gece yarısından sonra hiçbirşey yenilmemeli ve içmemeli, operasyon öncesi dişler fırçalanmalıdır.
Mentoplasti Operasyon
Mentoplasti sedasyonlu ya da sedasyonsuz lokal anestezi, ya da genel anestezi altında yapılabilir. Operasyon günübirlik şekilde yatış gerektirmeden yapılabilir. Ameliyat ortalama bir buçuk saat sürmektedir. Eğer çene için implant gerekirse, cerrah çene altından veya ağız içinden küçük bir kesi ile işleme başlar. Doktorunuz, planlanan kesi yeri hakkında ameliyat öncesi sizi bilgilendirilecektir. İmplant, çene önüne, yumuşak dokuların derinine yerleştirilir. Aynı kesi yoluyla çene bir miktar tıraşlanarak arzu edilen şekle getirilir.
Mentoplasti Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrası oluşabilecek olan ağrı ilaçlarla kontrol edilir. Hastalarda görülen çenede gerginlik hissi haftalar içinde azalır. Ödem ve morarma olabilir. Ödem ameliyat sonrası birinci haftada maksimuma ulaşır, sonra azalmaya başlar. Ameliyattan sonra 2 veya 3 gün boyunca çeneye bandaj uygulanır. Kullanılan dikişler ameliyattan sonra 5 ya da 7 gün içinde alınır veya kendiliğinden erir.
Ameliyat sonrası birkaç gün çiğneme kısıtlanabilir, sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmek gerekebilir. Ameliyattan 10 gün sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilir.
Hastalara ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta içerisinde yorucu faaliyetlerden kaçınması tavsiye edilir. Ayrıca 6 hafta boyunca yüze darbe almaktan kaçınılmalıdır.
2. Kat | Doğu Blok |
Poliklinikler Bölümü |
Pazartesi - Cuma | 8:00 - 17:00 |
Cumartesi | Kapalı |
Pazar | Kapalı |