Vücut ağırlığının büyük bir kısmı gün içinde bacaklar tarafından üstlenilir. Bu sebepten bacaklara gün içinde fazla yük binmesi veya uzun süre bacaklara doğru ağırlık binmesi, bacaklarda güçsüzlük ve halsizlik şikayetine yol açabilmektedir. Bacaklarda güçsüzlük hissi uzun süreler boyu oturarak veya ayakta çalışmaktan dolayı ya da ağır bir egzersizden sonra yaşanabilir ve bir süre dinlendikten sonra eski haline dönebilir. Fazla kilo da bacaklarda güçsüzlük yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bacaklarda güçsüzlüğe neden olan daha ciddi sorunlar ise kasları ve sinir sistemini ilgilendiren hastalıklardır. Bacaklarınızda düzenli olarak güçsüzlük yaşıyorsanız, dinlenmenize rağmen bu güçsüzlük hafiflemiyorsa doğru teşhis için bir doktora görünmeniz gerekir.
Bacaklarda güçsüzlük, güç kaybı ya da bacakların tutmaması denilen durum vücudun genelinde ortaya çıkan belirtinin bir parçası olabileceği gibi bir bacak ya da her iki bacakta meydana gelebilir.
İlerleyen bel, sırt ve boyun fıtığı bacaklarda güçsüzlük yaratan ve en sık görülen durumlardan birisidir. Bu hastalarda güçsüzlüğün yanında bel ve bacak ağrısı da görülebilir.
Spinal kord ya da omurgada meydana gelen problemlerden biri olan siyatik de bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Siyatik çeşitli sorunlar nedeni ile ortaya çıkabilir. Bacaklarda güçsüzlük ya da zayıflığa ek olarak vücudun bir tarafındaki kol yada bacaklarda karıncalanma, yanma ya da ağrı meydana gelebilir.
Bacaklardaki güçsüzlük, şeker hastalığının neden olduğu pek çok komplikasyondan biri olabilir. Bazen şeker hastaları tıpta “proksimal nöropati” denilen sinir hasarı nedeniyle bacaklarda güçsüzlük yaşayabilir. Bu rahatsızlık şeker hastalarının yaklaşık yarısını etkilemektedir.
Bunlara ilave olarak periferik sinir hastalıkları, nörolojik hastalıklar, polinöropatiler gibi bir çok durumda bacaklar güçsüzleşebilir. Bu nedenle detaylı incelenmesi ve tüm ayırıcı tanı olasılıklarının değerlendirilmesi gereken önemli bir bulgudur.
Bacaklarda güçsüzlük hissi sorunu dinlenmeye rağmen geçmiyorsa, bir çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Sorun bu yüzden ihmal edilmemeli ve mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Güçsüzlüğün nedeni ancak doktor muayenesi sayesinde anlaşılabilir.