Terleme insan vücudunun ısısını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir olaydır. Terleme, vücudumuzun soğutma sistemidir. Sağlıklı insan bedini terler. Terin buharlaşması ile ısı kaybedilir ve vücut ısısının sabit kalması sağlanır. Bir günde salgılanan ter ortalama 100 cc’dir, aşırı efor ve sıcakta bu rakam saatte 1,5 litreye çıkabilir. Vücudumuzdaki ter bezi sayısı 2-3 milyon kadardır ve en fazla ter bezi avuç içinde bulunur. Terin içeriği; su, sodyum, klor, potasyum, üre gibi maddelerden oluşur; içindeki organik madde miktarının artması terin kötü kokmasına neden olur.
Terleme ile vücuttan çeşitli toksinlerin atılması da sağlanır. Ter daha çok koltuk altlarında, ayaklarda ve avuç içlerinde görülür. Ne kadar terlediğimiz, vücudumuzda ne kadar ter bezimiz olduğuyla yakından ilgilidir. Bir insan 2 ila 4 milyon arasında değişen sayıda ter beziyle doğar. Ergenlik döneminde ter bezleri tümüyle aktifleşir. Kadınlarda daha çok sayıda ter bezi bulunmasına karşın, erkeklerdeki ter bezleri daha aktiftir.
Terlemeyi artıran normal durumları şöyle sıralayabiliriz; ortam sıcaklığının artması, efor yapılması, aşırı heyecanlanma, stres, nemli ortama girmek.
Aşırı Terlemek ise kalp hastalıklarından sinirsel hastalıklara kadar pek çok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Aşırı terlemeye neden olan bir başka durum da menopozdur.
Enfeksiyon hastalıkları, tüberküloz olmak üzere tiroid bezinin aşırı çalıştığı hipertiroidi durumlarında ve bazı diğer hormon hastalıklarında da aşırı terleme sık rastlanan bir durumdur. Lenfoma gibi bazı kanser hastalarında özellikle gece terlemesi sık görülen bir şikayet olabilir.
Aşırı terleme aşırı kilolu insanlarda da genellikle olan bir şikayettir. Şeker hastalığı, bazı kalp hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımı da aşırı terlemenin nedeni olabilir.