“Artrit” olarak isimlendirilen eklem iltihabı, bir romatizmal hastalık olarak karşımıza çıkar ve genelde kadınlarda, erkeklere oranla daha çok görülür. Artrit kelimesi 100’den fazla romatizmal hastalık için kullanılan genel bir terimdir.
Artritin birçok türü olup farklı belirtiler gösterir ve tedavileride farklıdır ve vücudun hemen her ekleminde ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülmesi mümkündür.
Belirtileri, genellikle eklemlerde hareket kısıtlanması ve eklem bölgesinde ciddi derecede ağrı meydana gelmesidir. Bunun yanı sıra ağrıdan kaynaklanan kasılmalar ile eklem bölgesinde sertleşmeler meydana gelir ve kişi bir müddet eklem bölgesini kıpırdatma da zorluk çeker. Hastalık tedavi edilmeden ilerleme gösterdikçe eklemde deformasyonlar oluşabilir. Oluşan bu deformasyonlar kemikli bölgelerde, parmaklarda daha çok görülür. Rahatsızlığın ilk belirtisi olan ağrı ve şişkinlikler sabahları daha fazla görülür ve gün içerisinde giderek şiddetinde azalmalar oluşur.
Eklem İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Artritin nedeni henüz tam olarak açıklanmasa da genetik faktörler hastalığın oluşmasına sebep olarak gösterilmiştir. Bir başka neden olarak görülen şey ise bağışıklık sisteminde oluşan hücrelerin savaşa uğraması halinde bu hücreleri yok eden faktörlerin, hastalığın oluşumunda birinci etken olarak ortaya çıkmasıdır.
Bir takım moleküllerin eklem iltihabı olanlarda diğer kişilere göre daha çok görülmesi, hastalığın genetik faktörlerden dolayı ortaya çıktığına işaret edebilmektedir. Eklemlerde oluşan iltihaplanma bir darbe sonucunda meydana gelmiş ise bu iltihaplanmaya ‘’travmatik artrit’’ denir.
Ne zaman doktora görünmeli?
- Devam eden eklem ağrısı
- Eklem sertliği
- Eklem şişliği
- Dokunma ile hassasiyet veya ağrı
- Hareketlerde kısıtlama
- Bir eklemde sıcaklık ve kızarıklık gibi belirtilerden herhangi biri 2 haftadan daha uzun sürerse mutlaka doktora görünmelisiniz.
Bu hastalıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Hasta takip edilmeli ve eklem iltihaplanmasının kişide nasıl sonuçlar meydana getirdiği iyi bir şekilde tespit edilmelidir.