Adet döneminde ya da hemen öncesinde kasıklarda ve karın bölgesinde meydana gelen ağrıya dismenore (menstrüel kramp) adı verilir.
Periyodik olan bu ağrıya; terleme, yorgunluk, iştahsızlık bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, baygınlık, emosyonel bozukluklar ve çarpıntı da eşlik edebilir. Kadının günlük aktivitesini etkileyen bu durum özellikle çalışan ve okuyan kişilerde iş gücü kaybı ve devamsızlıklara neden olabilir.
Dismenore iki şekilde karşımıza çıkar;
Primer (birincil) dismenore: Sıklıkla adet sürecinin başlangıcından sonraki ilk 1-2 yıl içinde ortaya çıkar ve kırklı yaşlara kadar sürer. En sık karşılaşılan jinekolojik yakınmalardan biri olup, ergenlik sonrası olguların yaklaşık %50’sinde primer dismenore görülür. Ağrının nedeni rahimden salgılanan prostaglandin hormondur. Prostaglandin rahimde ağrıya ve kasılmaya yol açar. Ağrı karnın alt kısmında aralıklı gelen kramplarla seyreder, zaman zaman sırta, bele, kasıklara ve vulvaya vurabilir. Adet kanaması başlamadan 1-2 gün önce başlayan ağrı adetin birinci gününde belirginleşir, 2. günde azalır. Doğumdan sonra ise ağrıların hafiflemesi beklenir.
Sekonder (ikincil) dismenore: Altta yatan bir patolojik durum sonucu adetin ağrılı görülmesidir. Patolojik duruma örnek olarak; doğuştan kapalı olan kızlık zarı, bazı vajinal, rahim anormallikleri veya sonradan ortaya çıkan PID, miyom, yumurtalık kistleri, polip, rahim içi yapışıklık ve enfeksiyonlar verilebilir.